Pages

Wednesday, January 19, 2011

JOm buat Laksam..:..

Ha..aku nak ajar buat laksam plak pada anda smua.. Pelik kan entri kali ni.. ajar mask plak..
Saje nak kngsi hidangan yg sgt la best ni.. Kat pantai timur mmg femes..


NyuM! Nyum!!
 Sedikit pengenalan pasal laksam


Laksam merupakan sejenis masakan yang diperbuat daripada tepung beras dan dimakan bersama kuah. Biasanya adunan cair tepung beras ini akan disalut pada tudung periuk dan dimasak. Apabila mengeras, ia akan digulung menjadi panjang dan sedia untuk dihidangkan. Semasa dihidang, ia boleh dipotong-potong agar mudah menyerap kuah laksam.
Kuah
  1. 300 gm isi ikan
  2. 150 ml santan pekat (tambah air jika perlu)
  3. 4 ulas bawang merah (dikisar)
  4. 4 ulas bawang putih (dikisar)
  5. 1 batang serai (dikisar)
  6. Sedikit halia (dikisar)
  7. 2 kiub pati ayam
  8. Sedikit kacang panjang, tauge, kobis, daun selasih, sengkuang, timun dan daun salam (dihiris)
  9. Sedikit lada hitam
Laksam
  1. Minyak masak, garam & lada sulah 1 cawan tepung beras
  2. 1 cawan tepung ubi
  3. 2-3 cawan air
  4. sedikit garam
Cadangan Hidangan
Potong tepung laksam anggaran 1 sm tebal. Masukkan ke dalam mangkuk dan campurkan sayur-sayuran. Kemudian tuangkan kuah panas. Enak juga dimakan dengan sambal belacan.

**Bg yg asyik duk beli je.. cuba try plak buat sndri.. mula2 percubaan buat la skit je.. p aku jamin klu mak aku buat mmg best.. Ngetop!!

0 comments:

Post a Comment